Hívjon minket: +36 20 9672 434 

Írjon nekünk: info@klim-team.hu


Miértszükségesaszivárgásvizsgálat?

Magyarország az Európai Unióhoz való csatlakozása után hazánkban is kötelezővé váltak az ózonkárosító és üvegházhatást fokozó gázok légkörbe jutásának megakadályozására irányuló környezetvédelmi óvintézkedések. A hűtés- és klímatechnikai berendezésekben, például a hőszivattyúban vagy a folyadékhűtőben alkalmazott hűtőközegek is kiemelten környezetkárosító gáznak számítanak, növelik az ózonlyukat és fokozzák az üvegházhatást. Ezek a gázok használat során szivároghatnak a berendezésekből. A szivárgás bizonyos mértékig jogszabályilag elfogadható, a jelentős mértékben a légkörbe kerülő gázok viszont súlyosan károsítják a környezetet. Ezért időről időre el kell végeztetni a berendezések szivárgásvizsgálatát.

Az Európai Unió az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítását a Kiotói jegyzőkönyv alapján rendelte el. A Jegyzőkönyv négy fontos üvegházhatású gázt, illetve gázcsoportot említ, ezek a szén-dioxid, a metán, a dinitrogén-oxid, illetve a többek között a hűtés- és klímatechnikai berendezésekben hűtőközegként alkalmazott fluorozott gázok vagy F-gázok. Az erre vonatkozó pontos intézkedéseket a 2006. május 17-én elfogadott, a fluortartalmú üvegházhatású gázokról szóló 842/2006/EK rendeletet (F-gáz-rendelet) tartalmazza, amely vonatkozik a gázok gyártóira, importőreire és exportőreire, az ilyen gázokat tartalmazó berendezések forgalmazóira és üzemeltetőire. A fenti rendelet értelmében az érintetteknek időről időre el kell végeztetniük a szivárgásvizsgálatot a tulajdonukban lévő hűtés- és klímatechnikai berendezéseken.

A szivárgásvizsgálat folyamán a szakemberek meghatározzák és dokumentálják a hűtés- és klímatechnikai berendezésekben alkalmazott hűtőközegek szivárgásának mértékét, illetve megfogalmazzák a szükséges intézkedéseket a cégtulajdonos számára, hogy elkerülhesse a büntetést. Amennyiben a berendezésben lévő hűtőközegek szivárgásának mértéke átlépi a megengedett maximális szivárgási rátát, a tulajdonos köteles elhárítani azt. Ha pedig nem, a szakemberek kiadják az érvényes szivárgásvizsgálati jegyzőkönyvet, illetve az eredményeket az országos nyilvántartó online rendszerben is rögzítik.

vizsgálat elvégeztetése minden olyan tulajdonos számára kötelező, aki az erre vonatkozó törvény hatálya alá eső hűtés- és klímatechnikai berendezést üzemeltet. A törvényi előírás az 5T CO egyenértéket meghaladó hűtőközeg-tartalmú berendezésekre vonatkozik; így, ha cégében ilyet működtet, ön is a törvény hatálya alá esik, a szivárgásvizsgálatot el kell végeztetnie. Ennek meglétét két hatóság is ellenőrzi, és az érvényes szivárgásvizsgálati jegyzőkönyv hiányában komoly büntetést is kiszabhatnak a cégtulajdonosra.